Plyn alebo elektrina: Ktorá z varných dosiek je váš favorit ?

Kontaktovať makléra

Na kuchynskom poli zvádza súboj plyn, sklokeramika a indukcia. Kto z neho vzíde ako víťaz?

Varné dosky kombinované so zabudovateľnými rúrami na pečenie prevalcovali klasické sporáky. Niet sa čomu čudovať, sú estetickejšie, praktickejšie aj energeticky úspornejšie. Ktorú však vybrať? Plynovú, sklokeramickú či indukčnú? My máme svoju favoritku.

Indukcia

Áno, je ňou indukčná varná doska. Najviac boduje energetickou úspornosťou a rýchlou prípravou jedál. Za tú vďačí ohrevu, pri ktorom prechádza striedavý prúd cievkou ukrytou pod povrchom dosky cez feromagnetické dno hrnca priamo do jeho vnútra. Sympatie gazdiniek si získala aj okamžitou reakciou na zníženie a zvýšenie výkonu.

Nezanedbateľná je i bezpečnosť. Indukčná doska reaguje len v prípade použitia správnej nádoby, takže sa nespustí, keď na ňu položíte iný predmet. Indukcia sa dokáže postarať aj o bezpečné zohriatie vody či polievok. Varný senzor im nedovolí vyvrieť, lebo len čo dosiahnu bod varu, automaticky zníži výkon. To, že varná plocha ostáva chladná oceníte nielen vtedy, ak máte malé deti, ale aj pri údržbe. Vyliata tekutina sa na povrch nepripáli, čím si indukčná doska vyslúžila titul najľahšej udržiavateľnosti.

Výhod má viac

Flexibilné zóny umožňujú variť takmer na celej ploche indukčnej dosky, ktorá automaticky deteguje počet, veľkosť a pozíciu nádob na varenie a aktivuje varné zóny presne na mieste, kde je to potrebné.

Funkcia pre mimoriadnu intenzitu výkonu zabezpečí ešte rýchlejší ohrev. Stop and go vám zas dovolí na chvíľu sa vzdialiť a pozastaví varenie. Funkcia pre najefektívnejší spôsob skončenia varenia vypína ohrev pred dovarením, aby sa využilo zvyškové teplo. A iná zas udržiava pokrmy teplé, kým nenastane správny čas na ich servírovanie.

Nevýhody oslabli

Voľba indukčnej varnej dosky mnohých odrádza pre potrebu výmeny doposiaľ používaných hrncov. Nie vždy je to však nutnosť. S indukciou si dobre rozumejú aj staré smaltované hrnce. Najlepšie je vykonať jednoduchú skúšku: priložte ku dnu hrnca magnetku, ak sa prichytí, je vhodný.

Druhým strašiakom je cena. No, aj keď sú indukčné varné dosky v porovnaní so svojimi konkurentkami stále najdrahšie, nie sú cenovo nedostupné. Tie jednoduchšie kúpite už za tristo eur.
Pekné Bývanie radí

Aj keď mnohí výrobcovia tvrdia, že pri indukčnej doske si vystačíte len s ističom na 230 V, pravda je, že takto pripojenú ju nebudete môcť využívať na plný výkon, teda na varenie na všetkých zónach naraz. Na plný výkon bude fungovať len pri ističi na 380 V.

Plyn

Plynulá regulácia, rýchla reakcia na zmenu teploty a cenová dostupnosť, to sú hlavné devízy, prečo si plynové varné dosky vždy nájdu dostatok fanúšikov. Navyše varenie na plyne je dnes bezpečnejšie. Ak plameň zhasne, prívod plynu sa preruší, pri niektorých modeloch ho automatika dokonca znova zapáli. Aj dizajn sa polepšil. Viac elegancie a ľahšiu údržbu prinášajú platne z tvrdeného skla. Od náročnej očisty liatinových mriežok vás zas odbremení umývačka riadu.

Milovníci ázijskej kuchyne by nemali obísť modely s horákom na wok, ktorý dosahuje veľmi rýchlo vysokú teplotu, čím robí prípravu týchto pokrmov dokonalou.

Varenie na plyne v ostrovčeku?

Kedysi neprípustné, ťahať plyn v podlahe, je dnes za dodržania správnej inštalácie možné. Aby sa vám pod východiskovú revíznu správu podpísal revízny technik, mal by byť rozvod zhotovený následovne:

Medený rozvod v jednom kuse je vedený v drážke v betóne, pričom je osadený na plastových úchytkách. Drážku treba zasypať vrstvou piesku tak, aby bola bez škár, a následne zaliať asfaltom, na ktorý sa kladie finálna vrstva podlahy.

Inštaláciu musí vykonať zhotoviteľ s osvedčením na montáž plynových zariadení. Po montáži musí revízny technik vykonať tlakovú skúšku.

Sklokeramika

Sklokeramickú varnú dosku dnes možno nazvať klasikou. Po elektrických platničkách gazdinky dostala čistým dizajnom, ľahko udržiavaným povrchom i rozšírenými varnými zónami pre panvice a pekáče. Oproti nim skrátila i čas potrebný na dosiahnutie bodu varu, no za indukčným a plynovým modelom v týchto pretekoch stále zaostáva. Jej veľkou slabinou je tiež pomalá reakcia na zníženie výkonu. Preto často neostáva nič iné, len stiahnuť hrniec z varnej zóny.

Sklokeramické varné dosky dostanete od dvesto eur.

Odborník radí:
Martina KŘIŽÁKOVÁ
produktová špecialistka Indesit
www.indesit.sk

Výrobcovia inovujú aj stále obľúbené plynové varné dosky. Jednou z inovácií, ktorá vedie k zníženiu spotreby plynu až o 22 percent oproti tradičným horákom rovnakého typu a k skráteniu času potrebného na uvarenie vody o 20 percent, sú horáky, ktoré využívajú technológiu priameho plameňa. Každý horák sa skladá z jedného vrchného kusa, na ktorom je umiestnených 420 malých otvorov. Vďaka nim sú pokrmy zohrievané rovnomerne a nepripaľujú sa po okrajoch.

zdroj textu: www.pluska.sk